Dom pod Londynem
Nagroda w konkursie "Design a Beautiful House"

Mamy przyjemność przedstawić projekt Macieja Grelewicza, który został nagrodzony 1. miejscem (ex aequo z dwoma innymi zespołami, w tym jeszcze jednym z Polski) w międzynarodowym konkursie "Design a Beautiful House".

kliknij aby obejrzeć galerię zdjęć


Organizatorzy konkursu, blisko współpracując z potencjalnymi inwestorami, szukali najlepszych funkcjonalnie i estetycznie projektów rezydencji (800-1000 m2) dla 7-osobowej rodziny. Jeden z pięciu najwyżej ocenionych projektów ma być zlokalizowany na 91-hektarowej działce położonej w obrębie pasa zieleni wokół Londynu.

 

Wyniki konkursu na stronie organizatora konkursu >

 


Opis projektu

Program: dom jednorodzinny

Status: konkurs, 1. miejsce (jeden z 3 zwycięzców spośród 662 nadesłanych prac)

Zespół: Maciej Grelewicz (autor), Anna Orłowska (współpraca)

Powierzchnia zabudowy: 497 m2

Powierzchnia całkowita: 1070 m2

Całkowita powierzchnia użytkowa: 899 m2

                                                                                                      

Uzasadnienie jury:

"Klasyczna i dobrze wyważona reprezentacja architektonicznego piękna"

W opinii jury projekt jest platonicznym i archetypicznie pięknym domem, o wyraźnie zaznaczonej obecności w krajobrazie. Stanowi on proste rozwiązanie zróżnicowanych oczekiwań poszczególnych członków rodziny, odnosząc się do ich konkretnych upodobań i potrzeb.

 

Wymagania konkursowe:

Organizatorzy konkursu, blisko współpracując z potencjalnymi właścicielami, szukali najlepszych funkcjonalnie i estetycznie projektów rezydencji (800-1000 m2) dla 7-osobowej rodziny. Projekt będzie zlokalizowany na 91-hektarowej działce położonej w obrębie pasa zieleni wokół Londynu.

 

Opis projektu:

Piękno tkwi w prostocie i umiarze.

Projekt jest próbą reinterpretacji klasycznego tematu podmiejskiej rezydencji i dostosowania tej typologii do współczesnych wymagań estetycznych i funkcjonalnych. Ambicją było stworzenie domu, który zachowując komfort i piękno tradycyjnych rezydencji, będzie jednocześnie pozbawiony zbędnych ozdób i estetycznego przepychu tych obiektów. Domu, który nie będzie podążał za zmieniającą się modą, tylko stanowić będzie wyraźny i trwały znak w otaczającym krajobrazie.


Obiekt ma formę prostej, białej, kamiennej bryły, przedziurawionej wielkimi otworami okiennymi. Zdecydowana, wyraźna obecność w przestrzeni, podkreśla ambicje stworzenia obiektu, który na trwałe wpiszę się w otoczenie. To dążenie jest również widoczne w doborze materiałów wszystkie fasady pokryte są dużymi płytami z białego marmuru. Prywatne części budynku (np. basen) oddzielone są od otoczenia cienką warstwą tego materiału marmur w takiej postaci jest częściowo przezroczysty umożliwia przenikanie promieni słonecznych, zapewniając jednocześnie intymność.

 

Dom ma prosty i czytelny układ funkcjonalny cała strefa dzienna (salon, kuchnia, jadalnia, pokoje do pracy, basen, kino domowe) umieszczona jest na parterze, podczas gdy sypialne ulokowane są na piętrze. Dwupiętrowa bryła z pomieszczeniami mieszkalnymi spoczywa na zagłębionym w ziemi, betonowym cokole zawierającym pomieszczenia pomocnicze garaż, pomieszczenie gospodarcze i "męską jaskinię".

 

Przestronny salon otwiera się na otaczającą przyrodę prawie 20 metrowa przeszkolona fasada z przesuwnych paneli okiennych zapewnia spektakularny widok na okolicę. Pomieszczenia strefy dziennej (kuchnia, jadalnia, pokoje do pracy) posiadają bezpośrednie wyjścia na ogród, a sypialnie zapewniają wizualny kontakt z zielenią za pomocą szerokich okien, sięgających od podłogi do sufitu. Dom jest zwieńczony wielkim tarasem widokowym, dostępnym m.in. bezpośrednio z sypialni rodziców.

 

Sercem obiektu jest wypełnione zielenią patio strefa dostępna jedynie z salonu budynku. Położenie tej przestrzeni wewnątrz domu czyni z niej znakomite miejsce do wyciszenia, odizolowania się od środowiska zewnętrznego. Ściany dziedzińca są całkowicie przeszklone, co zapewnia wizualny kontakt z patio z wielu miejsc domu salonu, basenu oraz wszystkich korytarzy na obu poziomach.